IZAZOVI U PRONALAŽENJU SISTEMSKIH ODGOVORA NA POTREBE ŽENA SA ISKUSTVOM NASILJA U INTIMNOM PARTNERSKOM ODNOSU - IZMEĐU STANDARDA, JAVNIH POLITIKA I STVARNOSTI

Tanja Ignjatović

Apstrakt: Međunarodni standardi u oblasti zaštite žena od rodno zasnovanog nasilja uticali su na zakone, javne politike i prakse, obavezujući države da uspostave odgovarajuće sisteme prevencije, zaštite, podrške i integrisane politike. U ovom tekstu, fokus je usmeren na potrebe žena sa iskustvom nasilja u intimnom partnerskom odnosu i u porodičnom kontekstu, posebno onih iz višestruko marginalizovanih društvenih grupa. Istraživanja govore da institucionalni postupci i procedure ne obezbeđuju sigurnost/bezbednost žena i njihove dece, kao ni usluge koje mogu da odgovore na njihove složene životne situacije i višedimenzionalne potrebe, naročito ne u dovoljno dugom vremenu. Brojni su izazovi u organizovanju sveobuhvatnog i delotvornog odgovora sistemskih mehanizama, koji bi bio usklađen sa ciljevima i interesima žrtve, obezbedio njeno učešće u odlučivanju, uzeo u obzir njeno razumevanje osnaživanja i pravde i pokazao razumevanje za faktore koji utiču na to da žene odustaju od postupaka. Sa jačanjem konzervativne politike na međunarodnom planu, sve su vidljivije antifeminističke ideje i pokreti, snažno usmereni protiv koncepta ljudskih prava žena, što ograničava i mogućnost zaštite i podrške ženama sa iskustvom nasilja, ali i autonomno delovanje ženskih organizacija i njhove radikalne socijalne zahteve.

Ključne reči: rodno zasnovano nasilje protiv žena, međunarodni standardi, potrebe žena sa iskustvom nasilja, institucionalni odgovori, Srbija.

Citat u željenom formatu

Izaberite jezik

PDF

Preuzmite navođenja

Časopis i broj

Antropologija, y. 2020, no. 20 (3), pp. 99-116